Abdomen de mascle, en niu de Vespa velutina. Fotografía de Jordi Novell

Niu embrionari de Vespa velutina amb un mascle.

La del niu embrionari de Vespa velutina amb un mascle, ha estat la primera sorpresa d’aquest 2020.

El niu en qüestió es va retirar el dia 22.05.2020 i la data estimada que va iniciar-se, el 02.04.2020.

Al moment de retirar-lo, disposava tant sols de 16 cel·les. Tenia la reina, una obrera, 4 opercles, 9 larves, i 3 ous.  I la obrera ens mostra el que fa dos anys anem detectant en diversos nius de la zona del Baix Montseny, es tracta de la coloració anòmala del cap.

La novetat d’aquest niu.
Un cop posat el niu en captivitat, als dos dies, neix un mascle. I és que, en aquets 4 anys que porto de retirada i estudi de nius, mai he vist un mascle tant prematur en el cicle d’un niu embrionari de Vespa velutina. També aquest mascle  mostra el patró de color del cap modificat.

El naixement d’aquest mascle ha fet que consultés a diversos entomòlegs, experts en Vespa velutina.  El resultat, és que tampoc, tenen constància del naixement d’un mascle tant prematur.

Quan neixen els primers mascles?
En principi, els primers mascles tindrien que començar a néixer  abans que les futures reines. Per tant aproximadament  a principis de setembre. En el nostre cas els primers mascles, sempre els hem detectat just al final del cicle dels vespers primaris. Aproximadament entre juny i juliol. Això fa que ens preguntem,  per quin motiu el niu embrionari ja ha generat un mascle?. 

En principi no té sentit, ja que la reina el que necessita es incrementar el nombre d’obreres.  Son aquestes les que s’ocupen de totes les tasques del vesper, construcció, alimentació, defensa.  En canvi els mascles, no fan cap d’aquestes tasques.

Així doncs una explicació podria estar en la climatologia i temperatures d’aquestes últimes setmanes. Que potser la reina no ha pogut mantenir una temperatura adient dins el niu. O simplement podria ser una errada en la fecundació dels ous.

Patró de color anòmal en Vespa velutina nigrithorax

A les fotografies podem observar la coloració anòmala del cap i el final de l’abdomen del mascle. Fotografies de Jordi novell i Olivé.

Enllaç a la primera entrada del patró de color anòmal.

https://vespavelutina.controldeplagues.cat/2019/11/23/patro-de-color-anomal-en-vespa-velutina-nigrithorax/ 

Antoni Armengol Coll.  Maig del 2020