Patró de color anòmal en Vespa velutina nigrithorax. Antoni Armengol

Patró de color anòmal en Vespa velutina Nigrithorax al Baix Montseny

Patró de color anòmal en Vespa velutina nigrithorax.
Com ja hem explicat altres vegades, sempre tenim el costum de treure mostres de tots els nius de Vespa velutina nigrithorax que neutralitzem. I de tant en tant tenim sorpreses, per exemple veiem coses noves que ens agrada compartir. Això ens ajuda a millorar sistemes de neutralització de nius, el trampeig i també conèixer millor l’etología de la Vespa velutina. El que ara ens ocupa son dues variacions sobretot en el patró de color de Vespa velutina nigrithorax

Aquesta, és una situació que ara per ara sembla anecdòtica i que potser podria tenir una explicació en el país i la zona d’origen de la Vespa velutina nigrithorax. Descartem un mecanisme de mimetisme, (entre d’altres coses per el pocs anys que fa que la tenim a Europa). 

El primer patró anòmal, del que ara parlem, va ser  detectat  al juliol del 2018. Posteriorment s’ha repetit el 2019 i  en dos vespers secundaris  amb diversos  casos.
Es tracta d’alguna obrera de Vespa velutina nigrothorax amb més franges taronges a l’abdòmen de les que pertocaría.  Aquesta situació la hem vist en dos nius diferents, en un 0,5% de la població del niu.
La coloració, a cop d’ull l’hi confereix un aspecte més semblant, (sobretot en moviment), a la Vespa crabro. Un intent de mimetitzar-se amb vèspids Europeus?. Rotundament, no ho creiem pas.

Segurament, conseqüència de les  temperatures que ha patit la Vespa quan era en fase de pupa, potser una alimentació incorrecte en fase de larva.  O simplement una anomalia puntual sense cap explicació aparent.
Poden ser algunes de les hipòtesis per donar resposta al fenomen.  Però en tot cas faltarien més casos i poder-los estudiar, tant al Baix Montseny com en altres indrets d’Europa per poder treure alguna conclusió.

Patró de color anòmal en Vespa velutina

A la fotografia es pot observar l’anomalia de l’abdomen d’aquesta Vespa velutina nigrithorax comparat amb un abdomen normal.

Un altra cas detectat, també es un patró de color totalment diferent al de la Vespa velutina nigrithorax.
I per mi, molt més espectacular, tot i que aquesta anomalia es més difícil d’apreciar si la vespa està volant. I és que les Vespes adquireixen un patró de color molt semblant a altres subespècies de Vespa velutina.
Aquestes observacions, han estat possible gràcies als dies d’observació de dos trossos de galetes en captivitat. Aquestes extretes de vespers secundaris capturats el 12 d’agost del 2018,  el 15 d’octubre del 2019, i el 26 de desembre del 2019.  
(Tot i amb això el primer exemplar detectat va ser a principis del 20018 revisant fotografíes de monitoratges fets a la primavera del 2017 a Gualba).

A partir del segon dia de captivitat, de les galetes amb cel·les operculades varen començar a  néixer Vespes i no totes eren iguals.
Algunes d’elles tenien patrons de color diferents a la nigrithorax i  tenien força semblances a altres subespècies de Vespa velutina. En la fotografia de sota podem observar la coloració taronjada, tant de la cara com a sobre els ulls.

En aquest cas també podem observar com algunes parts del tòrax estan tacades de color groc, que afegit al taronja del cap ja tindríem la polèmica/discussió sobre la taula, per esbrinar de quina espècie es tracta (si no fos perquè les he vist néixer de dins un vesper de Vespa velutina nigrithorax).

Aquestes Vespes amb coloració anòmala, van viure entre 32 i 34 dies, i durant aquest període la coloració anòmala es va mantenir estable. Dels dos trossos de galeta han nascut un total de 63 vespes de les quals 12 tenien la variació de les següents fotografies, en total un 19% de la mostra.

                                                                    Patró de color anòmal en vespa velutina nigrithorax, anomalía en color de Vespa velutina nigrithorax Patró de color anòmal en Vespa velutina nigrithorax

Fotografia de dues mostres de Vespa velutina nigrithorax a on podem observar l’anomalia, amb tot el cap de color taronja i el groc en diferents parts del torax, que tindria que ser tot de color negre.

En aquest casos després de repassar totes les vespes amb l’anomalia al cap i torax es va observar que algunes també presentaven petites diferències respecte a nigrithorax, en la forma de la franja taronja de l’abdomen.

                                                   

Fotografies de l’Abdomen de dues de les vespes amb l’anomalia del cap de color taronja, on podem observar certes similituds amb Vespa velutina ardens i  Vespa velutina velutina (vespa dreta de la foto de sota).

Espècimens de Vespa velutina de la col·lecció del Museu Nacional d’Història Natural de França, provinents de diferents illes d’Indonèsia. D’esquerra a dreta; Vespa velutina sumbana, de l’illa de Sumba ; Vespa velutina ardents, de l’illa de Lombok, i Vespa velutina velutina, de l’illa de Java. Fotografia extreta de http://frelonasiatique.mnhn.fr/biologie/

En aquesta última fotografía veiem algunes vespes que tenen parts del cos amb coloracions semblants a les vespes fotografiades al Baix Montseny. Sembla però que  Vespa velutina nigritòrax en origen, comparteix territori amb altres subespècies com  Vespa velutina auraria,  variana, i flavitarsus. En aquets casos tant variana com auraria, presenten coloració taronja en la totalitat del cap, i certa coloració taronja al tòrax.

Potser fer un anàlisi genètic d’aquets exemplars ens podria donar la resposta, de moment seguirem a la cerca de mes casos de patrons de color en els nius de la zona del Baix Montseny, i entre tant preparo varies entrades al blog, on en una d’elles explicaré com aquest any a la Vespa velutina nigrithorax li han afectat negativament les altes temperatures de l’estiu provocant una reducció de nius en vers el 2018.

Els meus agraiments a Leopoldo Castro, per compartir algunes d’aquestes reflexions sobre aquestes variacions del patró de color en Vespa velutina nigrithorax.

Al moment d’escriure aquesta entrada, no es coneixen casos semblants a cap lloc d’Europa.

Més informació sobre patrons de color en Vespa velutina
https://journals.plos.org/plosone/article/figures?id=10.1371/journal.pone.0094162   

Antoni Armengol i Coll.  Novembre del 2019