LOGO vespavelutina.cat

CONTROL DE VESPA VELUTINA, MALES PRÀCTIQUES

Control de la Vespa velutina, males pràctiques. Rebem un avís, per molèsties ocasionats per Vespa velutina. 

Estem al Novembre i ens diuen que les Vespes han aparegut fa uns dies, i que no paren de donar voltes per casa seva, per les finestres.  Per tant  semblava que volien fer niu sobre la porta d’entrada.    Sens dubte, i tenint en compte que estem al mes de novembre, sols tenim una possibilitat. Que les vespes, siguin procedents d’un niu que ha tingut un accident o que ha estat mal neutralitzat. Preguntant sobre això, el client em confirma que si, que feia dos dies al seu carrer una empresa va retirar un niu de Vespa velutina d’un arbre, a uns 50 metres de la casa.

Em desplaço a Santa Agnès de Malanyanes, per mirar que ha passat.  Primer de tot, per el terra encara teníem trossos de bresca del niu. En segon lloc, estem en via pública i un cop varen retira-lo no es van ni molestar a netejar el terra. Observem en tercer lloc,  una gran taca d’insecticida al  terra, que tres dies després del tractament, encara era humit.  La taca coincideix amb la vertical de on era el niu.  En cinquè lloc,  veig dues trampes amb atraient a uns 5 i 9 metres de distància de on era el niu. Suposadament per mirar de capturar vespes. Aquestes trampes estaven, sense identificar i sense el reductor obligatori de l’entrada, perquè no i entrin insectes mes grans i minimitzar efectes colaterals.

Val a dir que la feina es va fer de dies (tenint en compte que el niu sols era a escassos 5 metres d’alçada, i en una vorera, amb el terra pla i bona il·luminació, i amb cases a menys de 20 metres de distància, es podia i tenia que fer de nit, amb seguretat, i no hagués quedat cap vespa).

Un altra cosa la gran quantitat d’insecticida que es va gastar i llençar al terra, deixant molt de residu ( intervenció molt desafortunada, ja que per l’alçada i situació era molt fàcil accedir a l’entrada del niu, tapar-la, i injectar dins uns 15cl, d’esprai específic per a vespes i llestos), segurament es varen gastar varis litres de biocida, i per l’olor sembla Diptron, a una dilució molt més alta del que marca la fitxa de seguretat, ja que tot i els tres dies i a l’aire lliure, l’olor era molt evident.

Una vegada més veiem com el nivell de professionalitat en el control de la Vespa velutina es molt baix. Ja ni tant sols es fa servir el sentit comú al fer les coses. EN altres paraules falta molta consciència mediambiental, formació, assessorament als ajuntaments i seguiment de les actuacions. 

Taca de biocida al terra, fruit de males pràctiques. Parany per a Vespa velutina, sense identificar i accessible. mala pràctica Parany, per a Vespa velutina, sense reductor a l'entrada, una mala pràctica.

A les fotografies podem observar la taca d’insecticida, després de tres dies. Una trampa penjada d’un senyal de transit sense identificar. I l’entrada d’aquesta sense la reducció obligatòria que marca el protocol de la generalitat.

Enllaç al protocol de la Generalitat amb l’especificació de la reducció de l’entrada.  http://mediambient.gencat.cat/web/.content/home/ambits_dactuacio/patrimoni_natural/especies_exotiques_medinatural/llista_sp_catalogades/artropodes/doc_enll/Protocol-2019.pdf

Antoni Armengol i Coll.  Novembre del 2019