QUE FEM

MONITORATGE

D’ençà de l’arribada de la Vespa velutina nigrithorax a Sant Celoni, a Anura tenim clar que el monitoratge ben fet és una eina molt important per entendre el comportament i com evoluciona la vespa  a la zona, així com per exercir-ne un cert control. El nostre objectiu, es tenir totes les dades dels nius de la zona, dels  apiaris i de les trampes de monitoratge, amb els resultat de les captures. Junt amb altres dades que recollim,estem formant aquest mapa, que  ens ajudarà a millorar en la detecció de nius tant embrionaris, com secundaris, i a la millora del monitoratge. 
Aprofitem per recordar que quan capturem una reina fundadora, no vol dir que hem evitat la construcció d’un niu, ja que es calcula que aproximadament el 95% de les reines no ho aconseguiràn, ja sigui per mort natural, per depredació intraespecífica entre reines, o perquè se l’ha menjada un ocell, entre d’altres. 
També és molt important identificar i quantificar TOT el que capturem, ja que així disposarem de dades molt valuoses per exemple a l’hora de censar espècies, i millorar els monitoratges.
Algunes empreses, estàn afirmant dades que son totalment falses, com que la captura de una reina evita 4 nius, i si han capturat 50 reines, son 200 nius menys, (no es disposa de cap estudi científic que avali aquesta teoria). Això és fals i una mala pràctica, que genera desinformació a qui els contracta. 
Una de les màximes en les bones pràctiques  del control de plagues, ha de ser donar sempre una informació fiable i contrastada. Recordem que encara que sigui per fer monitoratge, com que la V. velutina es una espècie exòtica invasora, les empreses de control de plagues que en fan, han de tenir el permís de flora i fauna del departament de territori i sostenibilitat, Direcció general de politiques ambientals i medi ambient, de la Generalitat de catalunya.

A les fotografíes inferiors tenim el model de trampa que sempre ens ha donat millor resultat, (a l’entrada posem un reductor, fet amb un coll d’ampolla de 35cl d’aigua, i el tap foradat amb una broca de 9mm, i que no surt a la fotografía), i el resultat de diverses trampes, d’un monitoratge fet a Sant Celoni.

NEUTRALITZACIÓ I RETIRADA DE NIUS.

També ens dediquem a la neutralització, i retirada de nius de Vespa velutina nigritorax. Actualment ja s’han provat, i es fan servir diferents mètodes per a l’eliminació dels nius, però en els propers dos tres anys la cosa millorarà molt. Alguns dels mitjans  utilitzats son les perxes extensibles per injectar biocida dins el niu, els drones,  pistoles de pintball modificades, cremació, pirotècnia, troians… En el cas dels nius que necessitem a més despenjar-los, l’eliminació i retirada es pot portar a terme des d’una  grua amb cistella, o bé un cop neutralitzat, podem trencar el niu amb la perxa extensible.
Cal destacar que com a professionals del control de plagues, els hem testejat tots, i alguns d’ells , com el de la cremació/combustió interna l’hem descartat per l’elevat risc d’incendi que tenim en bosc mediterrani, requereix d’un estricte protocol de seguretat que cal seguir, i no es suficient garantía.  Les perxes extensibles i la bomba per pujar el biocida, ja es va descartar fa anys per la gran quantitat de biocida que utilitzen, malmeten i contaminen el medi, o espais urbans. Els drones, com a suport de diversos sistemes, de moment per els costos del material i també segueixen tenint algunes limitacions.  La pirotècnia tot i que vàrem ser presents a la primera promoció de capacitació a Astúries, no l’utilitzem i en seguim estudiant resultats , ja que tenen varis punts febles, sense poder quantificar els efectes.
Finalment des de fa tres anys que estem utilitzant el sistema AsiaticWaspBall, ja que amb ell, consumim molt poc biocida (de l’ordre de 20ml de dilució, per niu secundari), i hem demostrat que es pot utilitzar en la gran majoría de nius. Aquest sistema, des de finals del 2019 i després de tres anys de desenvolupament, hem aconsseguit fer-lo servir amb productes naturals, sense cap mena de biocida, i 100% efectiu.
Totes els nius que hem neutralitzat se n’ha fet un seguiment, com a mínim de tres visites al llarg de diverses setmanes, en alguns casos fins a 7 visites, a fi de poder determinar qualsevol incidència que serveixi  per a millorar el sistema i per entendre millor que passa als nius que deixem neutralitzats i penjats.

Recordar tant a particulars, empreses i especialment a entitats públiques com ajuntaments, que per a poder fer  tractaments a tercers, es indispensable comprovar, que l’empresa de control que es contracta, ha de disposar del ROESP, assegurances, i tot el personal ha de tenir el certificat de professionalitat…  per donar compliment al RD 830/2010 del 25 de Juny, o al reglament (UE) 528/2012, i com a espècie exòtica invasora, es obligat estar registrat i tenir permis de flora i fauna del departament de la Generalitat de Catalunya, entre d’altres.

EDUCACIÓ AMBIENTAL I COL·LABORACIONS

Organitzem xerrades per escoles, instituts, Bombers, Policía local, protecció civil, o fem difusió a través de fires com Eco_vita . Ens agrada el que fem i així ho volem transmetre, ensenyant a tenir respecte per al medi on vivim, i a tenir bones pràctiques en el control de plagues.

La Vespa velutina nigritorax, és una vespa excepcionalment tranquil·la, amb l’ésser humà, tot i amb això ha generat molta alarma social, malauradament han mort vàries persones per la picada, (quasi totes al·lèrgiques al verí de vespa).  Que la velutina intenti picar-nos, sols es donarà si intentem acostar-nos massa a un niu o mirar de destruir-lo sense els coneixements i mitjans de protecció necessaris. Si tenim clar què podem fer i què no, l’alarma social s’esvaeix.

Des d’Anura també oferim col·laboració i volem compartir tota la informació del que fem i coneixem sobre la vespa velutina nigritorax, tant a  universitats, equips de robòtica,  a l’administració, per  als seus plans de control, o altres empreses de control de plagues,  compartim tot el que anem aprenent o descobrint i ho expliquem al blog del Baix Montseny.