QUÈ FEM?

MONITORATGE PER A REINES DE VESPA VELUTINA

Què fem?, doncs d’ençà de l’arribada de la Vespa velutina nigrithorax a Sant Celoni, a Anura tenim clar que el monitoratge per a reines ben fet, és una eina molt important.  Ens pot ajudar a  entendre el comportament i per tant com evoluciona la vespa  a la zona, així com per exercir-ne un cert control. 
El nostre objectiu, per exemple, es tenir totes les dades dels nius de la zona, dels  apiaris i de les trampes de monitoratge, amb els resultat de les captures. Junt amb altres dades que recollim,  anem formant aquest mapa, que  ens ajudarà a millorar en la detecció de nius, tant primaris, com secundaris. També, l’objectiu és millorar-ne els mecanismes, i a més minvar els efectes colaterals en el monitoratge.

Aprofitem per recordar que quan capturem una reina fundadora, no vol dir que hem evitat la construcció d’un niu.  Hem de tenir present,  que aproximadament el 95-97% de les reines no  aconseguiran fer un niu primari. Ja sigui de mort natural, per depredació intraespecífica entre reines, o perquè se l’ha menjat un ocell, entre d’altres. 

També és molt important identificar i quantificar TOT el que capturem, ja que així disposarem de dades molt valuoses. Per exemple a l’hora de censar espècies, i millorar els monitoratges.

Atenció a falses afirmacions sobre monitoratges!
Alguna empresa, esta afirmant dades que son totalment falses, (possiblement per justificar una mala feina). Així afirmen que la captura d’una reina evita 4 nius, per exemple si han capturat 50 reines, en conseqüència son 200 nius menys. De la mateixa manera, no es disposa ni un sol estudi científic que avali aquesta teoria. Aquestes afirmacions son falses i una mala pràctica, que genera desinformació a qui els contracta. 
Es a dir, una de les màximes en les bones pràctiques  del control de plagues, ha de ser donar sempre una informació fiable i contrastada.

Recordem de nou que  encara que sigui per fer monitoratge, com que la V. velutina es una espècie exòtica invasora, les empreses de control de plagues que en fan, han de tenir el permís de flora i fauna del departament de territori i sostenibilitat, Direcció general de politiques ambientals i medi ambient, de la Generalitat de catalunya.

A les fotografíes inferiors tenim en primer lloc, el model de trampa que sempre ens ha donat millor resultat, a la que hi posem un reductor d’entrada de 7mm. en segon lloc el resultat de diverses trampes. I en tercer lloc el resultat de la renovació de totes les trampes del monitoratge.

  

NEUTRALITZACIÓ I RETIRADA DE NIUS.

També ens dediquem a la neutralització, i retirada de nius de Vespa velutina nigrithorax.
Actualment ja s’han provat, i es fan servir diferents mètodes per a l’eliminació dels nius, però en els propers dos tres anys la cosa millorarà molt. Alguns dels mitjans  utilitzats son les perxes extensibles per injectar biocida dins el niu, els drones,  pistoles de pintball modificades, cremació, pirotècnia, troians. 
En el cas dels nius que necessitem a més despenjar-los, l’eliminació i retirada es pot portar a terme des d’una  grua amb cistella, o bé un cop neutralitzat, podem trencar el niu amb la perxa extensible.

Cal destacar que com a professionals del control de plagues, els hem testejat tots. Així alguns d’ells , com el de la cremació/combustió interna l’hem descartat per dos importants motius.  
El primer motiu i  molt important, és que el protocol del 2019 la Generalitat de Catalunya, prohibeix la cremació de nius.
El segon motiu,  l’elevat risc d’incendi que tenim en bosc mediterrani, requereix d’un estricte protocol de seguretat que cal seguir, i no es suficient garantia.
Un tercer motiu, es que en època de fecundació de les futures reines, aquestes es poden estar hores fora del niu, i no morir en la cremació o en la detonació.

Les perxes extensibles i la bomba per pujar el biocida, ja es va descartar fa anys per la gran quantitat de biocida que utilitzen.  Malmeten molt de producte, i contaminen el medi, o espais urbans.

Els drones, com a suport de diversos sistemes, son en principi, aposta de futur. Però de moment no els utilitzem, per els costos del material i també segueixen tenint algunes limitacions. 

La pirotècnia tot i que vàrem ser presents a la primera promoció de capacitació a Astúries, no l’utilitzem.  En seguim estudiant resultats , ja que tenen varis punts febles, sense poder quantificar els efectes.

Finalment des de fa tres anys que estem utilitzant el sistema AsiaticWaspBall, ja que amb ell consumim molt poc biocida. Per cada niu gastem de l’ordre de 20ml de dilució. I hem demostrat que es pot utilitzar en la gran majoria de nius. Aquest sistema, des de finals del 2019 i després de tres anys de desenvolupament, hem aconseguit fer-lo servir amb productes naturals, sense cap mena de biocida, i 100% efectiu.  Ens queda però molta feina al 2020 per a consolidar-lo, i poder-lo fer servir regularment.

Tots els nius que hem neutralitzat se n’ha fet un seguiment, com a mínim de tres visites al llarg de diverses setmanes, en alguns casos fins a 7 visites. Així podem determinar qualsevol incidència que serveixi  per a millorar el sistema i per entendre millor que passa als nius que deixem neutralitzats i penjats.

Recordar tant a particulars, empreses i especialment a entitats públiques com ajuntaments, que per a poder fer  tractaments a tercers, es indispensable comprovar, que: L’empresa ha de tenir l’autorització del Departament de Territori i Sostenibilitat, Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural,  de la Generalitat de Catalunya, per poder tractar amb EEI com la Vespa velutina. Enllaç al departament de territori i sostenibilitat. Aquest permís és anual i cal anar-lo renovant. Fonaments de dret, RD 630/2013 i Reglament UE 1143/2014. l’empresa de control que es contracta, ha de disposar del ROESP, assegurances, un responsable tècnic amb el certificat de professionalitat nivell 3 i els operaris el certificat de professionalitat nivell 2,  per donar compliment al RD 830/2010 del 25 de Juny, o al reglament (UE) 528/2012.

EDUCACIÓ AMBIENTAL, FORMACIÓ I COL·LABORACIONS

Fem educació ambiental, formació i col·laboracions amb d’altres empreses, organitzem xerrades informatives, tant sigui per escoles, instituts, Bombers, Policia local, protecció civil, o fem difusió a través de fires com Eco_vita, de Riells i Viabrea.  Ens agrada el que fem i així ho volem transmetre, ensenyant a tenir respecte per al medi on vivim, i sobretot a exercir bones pràctiques en el control de plagues.

La Vespa velutina nigritorax, és una vespa excepcionalment tranquil·la, amb l’ésser humà.  Tot i amb això ha generat molta alarma social. Malauradament han mort vàries persones per la picada, (quasi totes al·lèrgiques al verí de vespa), i per contacte amb el niu.  
Que la velutina intenti picar-nos, sols es donarà si intentem acostar-nos massa a un niu o mirar de destruir-lo sense els coneixements i mitjans de protecció necessaris. Si tenim clar què podem fer i què no, l’alarma social s’esvaeix.

Des d’Anura també oferim col·laboració i volem compartir tota la informació del que fem i coneixem sobre la Vespa velutina nigritorax. Ho fem tant a  universitats, equips de robòtica,  a l’administració, per  als seus plans de control, o formació en tractaments altres empreses de control de plagues.  Compartim tot el que anem aprenent o descobrint i ho expliquem al blog del Baix Montseny.

Antoni Armengol i Coll