RISC PER A LES PERSONES

La Vespa velutina nigritorax, es una vespa molt tranquila. Sobretot en el cas de que estigui a la cerca d’aigua, menjar o material per a la construcció del niu. Per tant si la veiem en un arbre de flor en flor, o una heura, i no hi té el niu, no ens tenim que preocupar, ens ignorarà totalment.   

La picada i efecte del verí de la V. velutina, no és gaire diferent a la vespa comuna o als  polistes, de fet sols les persones al·lèrgiques al verí de vespa son les que poden tenir problemes per una picada.
Per experiència personal, he rebut dos tipus de picades que jo les anomeno de defensa (per exemple, si l’atrapem amb la mà i el que vol es marxar). O d’atac (quan molestem el niu i decideix atacar-nos per protegir-se).

La primera V. velutina que va picar-me, em va provocar un xoc anafilàctic, va ser després de tractar un niu. L’al·lèrgia, es va desencadenar conseqüència de la suma de picades de diferents vespes i polistes, rebudes els últims anys. I així aquesta, va desencadenar la reacció al·lèrgica.  Si la picada, hagués estat d’una Vespa vulgaris, en aquell moment, la reacció hagués estat la mateixa.
En canvi la segona picada no va fer-me efecte, això sí, molt dolor al picar, va ser una picada molt ràpida i la vespa va marxar. Una tercera picada em va tornar a provocar la reacció de la primera. Aquesta circumstància de la segona picada, de moment està sent estudiada per diversos al·lergòlegs  i la veritat no sé si mai en treurem una conclusió clara.

Es per això que hem de mirar de no acostar-nos mai a menys de 5 metres d’un niu.  Un dels principals problemes amb la Vespa velutina, serà que cada vegada fa més nius a poca alçada. En localitzem entre 0 i 3 metres  d’alçada,  fins i tot sota terra.   Que sumat a la dificultat de detectar-los (ja que poden restar amagats per objectes o la vegetació), suposen un gran risc per a les persones.

Així doncs, caldrà prendre precaucions, per exemple, en feines de desbrossament de boscos, marges, treballs de jardinería en general. Aquets nius son els que realment tenen perill per a les persones, ja que podem xocar-hi accidentalment, i per tant rebre un atac en grup i múltiples picades. Si mai topem amb un niu hem de mirar de marxar de la manera més ràpida possible, sense moure massa els braços, i en direcció contrària al sentit de marxa que duiem.

Bombers i sanitaris en un rescat per accident amb Vespa velutina
Rescat per picada de Vespa velutina nigritorax, Gualba 2017. Fotografia Óscar Aldama
Retirada de un niu de vespa velutina nigritorax, sota de vegetació. Riells i Viabrea 2018. Fotografia Judith Armengol