Vesper secundari de Vespa velutina. Cànoves i Samalús

Males aplicacions en el control de la vespa velutina

Males aplicacions, posem-nos  en situació:
Tenim un vesper, al mig d’un parc públic,  amb guinguetes a sota. Aquest està situat dalt un Platanus,  i ancorat en brancada al centre de l’arbre a uns 10 metres d’alçada. Un cop detectat… comencen les precipitacions.  Fins ara no ha estat cap problema per a ningú. Es quan han caigut les fulles de l’arbre, i ha quedat al descobert. llavors  surten les precipitacions i que solen anar acompanyades de males decisions.

I converteix , el que no era un perill per a les persones, en un problema potencial, tant per als usuaris de l’espai municipal, com de les cases o blocs de pisos a prop del vesper. Perquè?. Doncs per no tenir  un protocol clar d’actuació i no tenir estudiada la situació. Resumint, que al final, si no han tingut casos de picades, ha estat pura casualitat. Males aplicacions en el control de Vespa velutina.

El dia 9 de desembre vaig anar mirar el vesper en qüestió, i tenia força activitat, a tocar del carrer i un aparcament de càrrega i descàrrega, sense cablejat elèctric al voltant i bona il·luminació de la plaça. Això fa, que la situació sigui fàcil d’actuar, per a retirar-lo sense que quedi ni una sola vespa fora del vesper.  Aquesta es la prioritat, sempre que es retira un vesper de l’espai públic, en zona de pas de persones i proper a cases.  Una cosa curiosa, es que l’arbre tenia un parell de voltes de cinta de la policia, però no tenia cap cartell d’avís.

males aplicacions, en exterminció de nius de Vespa velutina

El dia 10 sobre les 11h vaig a casa d’un client, que està a tocar del parc i aprofito per anar a mirar el vesper, ja l’han retirat!.  Aparco a prop i vaig a mirar. Veig el terra, ple de vespes mortes i de vives!,  cosa que ja ens deia que la feina es va fer bastant malament. Allà on era el vesper, teníem més d’un centenar de vespes donant voltes nerviosament (perquè no tenen la referència del vesper).  Algunes d’aquestes anaven per finestres i balcons dels pisos més propers, (aquest comportament el tenen sempre que es retira el vesper, i en queden fora).

Així doncs hem passat de que el vesper no era una molèstia, a poder tenir un problema. Un nen que toca una vespa del terra pensant que es morta… no ho està i rep una picada. Potser un gos o gat que al bellugar-se la vespa compulsivament, li fa gràcia i se la posa a la boca…. . O un veí que li pot aparèixer un nou vesper al balcó de casa per aquest motiu. En definitiva, situacions que es poden produir, ( més informació al següent enllaç https://vespavelutina.controldeplagues.cat/2019/11/09/divisio-del-niu-per-retirada-o-trencament/  ).
Resumint, es pot desencadenar una sèrie de responsabilitats derivada de males actuacions, i en el mon del control de plagues  en passen moltes de coses.

 Així, tampoc es va parlar del possible risc amb els propietaris dels bars ni dels pisos mes propers. I no es va posar cap cartell amb la intervenció feta, producte utilitzat, recomanacions de seguretat, nom de l’empresa, i telèfons d’interès.

Segurament l’empresa que ha fet la feina, no ha fet formació específica sobre Vespa velutina (ningú neix ensenyat) però tenim protocols d’actuació i s’ha de fer servir  el sentit comú.  Veient un cas així, no puc evitar pensar en les mesures de seguretat emprades per treballs en alçada, i les responsabilitats si passa alguna cosa, i si a més la feina no l’ha fet una empresa registrada al ROESP, com es donen en alguns casos, encara pitjor.

Com a mínim aquesta feina en concret, es tenia que fer entrada la nit, si s’ha de fer al matí, mai mes tard de les 6h (tot i que aquesta hora fluctua en funció de l’època de l’any).  Seguir el protocol d’actuació per aquets casos evitant que surti cap vespa fora del vesper. Tot això comença des de l’apropament al vesper, a com el tractem, i com el retirem, ja que no s’ha de trencar mai, (abans d’estar neutralitzat). I si hem vist alguna vespa fora, estar mínim mitja hora a on era el vesper capturant-les. En retirar-nos, deixar vàries trampes just on era el vesper, amb atraient per a mirar de capturar les que han quedat fora.

Per en finalitzar, totes les senyalitzacions pertinents  amb el nom de l’empresa que ha fet la retirada. Els productes emprats i registre. Avís del risc de vespes al terra.  Informació de on trucar en cas de picada, i alguna possible reacció al·lèrgica.  I fer seguiment durant els tres dies següents a la retirada.

Al final hem de reflexionar de que serveix fer feines que no estem preparats, formats, o no ens pertoquen.  Algunes empreses, les mes professionals del sector de control de plagues estan millorant mètodes per baixar els costos donant les màximes garanties. Sempre amb compliment de la normativa que a més de complexa es exigent i comporta costos a les empreses.  

Tot i amb això per internet ja podem trobar anuncis “d’empreses” de control de Vespa velutina, (que no son empreses reals amb ROESP). Aquestes s’anuncien per retirar nius/vespers, i no estan registrades enlloc. Tampoc tenen permisos per fer espècies exòtiques invasores,  ni per utilitzar cap producte, ni que sigui un esprai. Cobren més diners que una empresa de control de plagues i no poden aportar ni una assegurança.  Ja que no els cobrirà cap responsabilitat en cas d’accident perquè no tenen cap requisit. la majoria son mals apicultors.

En el cas d’aquestes persones que estan fen una competència deslleial, respecte a professionals del sector de control de plagues, i sobretot els que siguin apicultors, segurament traurien millors resultats (de cara als apiaris) invertint en defensar les arnes i el negoci de la mel. Protegint els apiaris amb diversos mètodes dels que poden disposar i que a França els està donant bon resultat, i que en algunes províncies ja disposen de subvencions per a aplicar-les, i també investigant en millorar-los.

Des de vespavelutina.cat,  el  seguiment que estem fent de  Vespa velutina al Baix Montseny,  ens està aportant molta informació.  Aquesta principalment pot ajudar als apicultors, (un dels motius per el que i dediquem hores i recursos).   I una d’elles es que protegint els apiaris, i per tant dificultant l’accés fàcil a la proteïna, en regulem a la baixa el creixement dels vespers.  En conseqüència, segurament minva el nombre de futures reines de cada vesper, i augmenta la competència interespecífica entre elles.
D’aquestes dades del seguiment anirem parlant més endavant, quan la temporada de velutina ja es doni per finalitzada.

PER EVITAR MALES APLICACIONS EN EL CONTROL DE LA VESPA VELUTINA:
DE MÀXIMA IMPORTÀNCIA PER AJUNTAMENTS I PER QUI VULGUI CONTRACTAR UN SERVEI D’ELIMINACIÓ DE NIUS O CONTROL DE LA VESPA VELUTINA.

REQUISITS QUE HA DE COMPLIR L’EMPRESA CONTRACTADA PER AL CONTROL DE LA VESPA VELUTINA CONSIDERADA EEI (Espècie Exòtica Invasora).

1– L’empresa ha de tenir l’autorització del Departament de Territori i Sostenibilitat, Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural.  De la Generalitat de Catalunya.  Per poder tractar amb EEI com la Vespa velutina. Aquest permís és anual i cal anar-lo renovant. Fonaments de dret, RD 630/2013 i Reglament UE 1143/2014.

2- Disposar del ROESP. Estar autoritzat com a empresa de control de plagues per fer serveis a tercers.

3- Com a mínim l’empresa ha de tenir un responsable tècnic, amb el certificat de professionalitat nivell 3. RD 830/2010,  Reglament UE 528/2012

4-Tots els operaris han de tenir el certificat de professionalitat nivell 2. RD 830/2010, Reglament UE 528/2012

5-Al protocol de la Generalitat s’especifica els MÈTODES QUE NO ESTÀN AUTORITZATS per al seu control, i per tant no els podem fer servir. Cal revisar sempre l’últim que s’ha publicat.

Antoni Armengol. Desembre del 2019