Dos nius primaris de Vespa velutina dins uns altaveus

Competència entre reines i nius dins uns altaveus

Possible cas de competència entre reines de vespers molt propers.
L’agost l’hem començat d’una manera ben curiosa, un avís de niu de Vespa velutina dins un altaveu, en el cobert del jardí d’una casa particular. El vesper en qüestió es molt vistós ja que la cara davantera de l’altaveu, està totalment recobert per una capa de protecció feta per les vespes. Un cop allà tot mirant la situació, decideixo mirar l’altra altaveu i sorpresa, a l’interior també i ha un vesper!. 

Un cop retirats els vespers, faig el de sempre, obrir per mirar que està passant allà dins. I altra vegada noves sorpreses. El vesper del recobriment exterior, ja tenia tres galetes, i més de 80 obreres i sorpresa una vintena de mascles. Es el vesper primari, que conec amb una quantitat tant alta de mascles, en proporció a les obreres.

L’altra sorpresa la tenia l’altra vesper, bastant més petit, i la circumstància no es la primera vegada que la detectem, dins el vesper ens apareixen tres reines mortes, cosa que vol dir que les reines entren en competència per a usurpar-se els vespers, i incorporar noves vespes al de la reina guanyadora.   Dins el blog tenim l’entrada que parlem de competència interespecífica entre reines.  

Niu de Vespa velutina dins un altaveu Nius de Vespa velutina dins uns altaveus

Un dels altaveus vist per fora, i interior dels dos altaveus amb els respectius vespers. Fotografies d’Antoni Armengol

Antoni Armengol. Agost del 2019