LOGO vespavelutina.cat
Vespa velutina construint niu amb cera

Vespa velutina construeix un niu amb cera.

Vespa velutina, construeix un vesper amb cera.

Aquesta per mi ha estat una sorpresa majúscula. Sabem, i així ho explico a les xerrades que faig sobre Vespa velutina que aquesta, sols construeix  els vespers amb  cel·lulosa. Doncs les hem vist recollint material de les fulles en descomposició, i també d’escorça d’arbres, de petits troncs, o de fusta constructiva, (com marcs de finestres, tanques de parcs),  així com paper, o cartró.  Sempre material amb contingut de cel·lulosa.

La cosa va començar quan al maig del 2018 vaig posar, a prop d’un niu embrionari que tenia en observació, un tros de bresca nova de cera. D’aquella que encara es de color blanc, i amb mel dins les cel·les per a alimentar-les. Tenía, inicialment la reina i posteriorment les obreres, que semblava que trencaven la bresca nova, i no tenia clar que en feien de la cera. 
Creia que ho feien només per accedir millor a la mel. També tenia una bresca vella amb mel, i en aquest cas va cridar-me l’atenció que les vespes no la malmetien.  Amb el pas dels dies, la bresca nova va perdre 2/3 del seu volum i la bresca vella no la varen ni tocar(sols la mel que contenia). Tot va quedar en aquesta simple observació.

Aquest 2019 He repetit la operació amb un altra vesper.  He posat a prop  material per a la construcció, diferents tipus de fustes, fulles, i paper, igual que a l’any passat.  Per a l’alimentació de les obreres altra vegada la bresca nova amb mel, i la bresca vella amb mel.

La reina inicialment quan estava sola agafava fusta per a la construcció del niu, i s’alimentava sols a la bresca nova però al néixer les primeres obreres, i incorporar-se a les tasques exteriors del vesper, varen començar a rosegar la cera de la bresca nova. Va ser en aquest moment que vaig observar clarament que la duien la vesper, precisament per a fer-la servir com a material de construcció. Llavors vaig aprofitar aquesta ocasió, per posar-los al costat de la bresca amb mel, una làmina de cera estampada.

El resultat després de 25 dies, amb aquesta disposició de material, es que, allò de recollir cera com a material de construcció, que era mes aviat esporàdic, ara suposa el 80% dels viatges que fan, i agafen la cera estampada. La bresca vella ni se la miren (igual que el niu de l’any passat, sols per menjar la mel). I esporàdicament agafen la bresca nova. En quant al paper, i la fusta  suposen aproximadament el 20%  del material de construcció que utilitzen, per aquest vesper.

Ara faltarà observar en les properes setmanes quina evolució fan, si seguiran recollint cera per construir, i si es així, si es mantindrà o augmentarà la tendència.

      Vespa velutina construeix unniu amb cera.    Vespa velutina construeix un niu amb cera

Procés en el que  Vespa velutina, construeix un vesper amb cera. Fotografia1, Vespa velutina recollint cera.  fotografia 2,  vesper on podem observar el moment que comencen a fer servir cera.  I fotografia 3, l’evolució del vesper amb  les tonalitats de la cera posada en construcció.

Altres aspectes a tenir en compte.

La temperatura ambient on està el vesper es manté en uns 22-24 graus. Caldrà veure que passa si incrementa la temperatura d’aquest espai, i com es comporta l’estructura del vesper, sobretot si aconsegueix agafar certa mida i pes. De moment encara es pot tenir una bona visió de les cel·les, i evolució de les larves.

De fet han començat a fer el pèndol del segon pis.  El primer intent ha estat amb cera i l’agulla no els ha aguantat gaire. En  un segon intent, aquesta vegada fent la base més ampla, sembla que la cosa millora, però al final cedeix.  Ara en el moment d’escriure aquestes línies, han tornat a començar a construir el pèndol, però des de l’inici l’estan fent del suro de l’arna.

Quina conclusió en podem extreure d’aquesta observació?.

El fet de que Vespa velutina ha construït un vesper amb cera pot ser més una qüestió anecdòtica, que de certa importància… o no.  No sabem si aquesta construcció amb cera, es pot considerar una adaptació als recursos. El que si tinc clar, és que la cera, no serà mai un bon material per a un vesper de Vespa velutina. Però potser ens pot ajudar a certes orientacions en el trampeig de reines, tant en primavera com per la tardor. 
De totes maneres per a mi ja ha estat un altra sorpresa, equiparable a la de  Vespa velutina amb el virus de les ales deformades DWV  d’un vesper de Sant Celoni,
https://vespavelutina.controldeplagues.cat/2019/04/28/vespa-velutina-i-virus-de-les-ales-deformades/

Enllaç i fotografia de la vespa amb les ales deformades

o el niu embrionari que tenia dues reines momificades al seu interior i que pot demostrar la competència i depredació de nius entre reines https://vespavelutina.controldeplagues.cat/2018/08/15/competencia-intraespecifica-entre-reines-de-vespa-velutina-nigrithorax/

https://www.researchgate.net/publication/329034703_First_detection_of_replicative_deformed_wing_virus_DWV_in_Vespa_velutina_nigrithorax

Enllaç i fotografia de les dues reines momificades dins un niu embrionari.

Entre tant preparo la propera entrada sobre un vesper que en dic “anòmal”, ja que l’estructura interior incorpora un element inexistent, a tots els vespers que he vist fins ara, sigui in situ, en publicacions, per internet o consultant a experts de Vespa velutina.
De moment puc dir que el vesper disposa el nou element constructiu, al seu interior, que aïlla cada galeta del vesper, de les altres. Fa divisions amb petits grups de cel·les, i si traiem totalment les capes exteriors de protecció del vesper les cel·les i opercles queden completament amagats, sota aquesta “anomalia”.

Antoni Armengol Coll, Juny del 2019

Afegeix aquí el text de capçalera