La Vespa velutina construeix un niu amb cera.

La Vespa velutina, no para de donar-me sorpreses, aquesta per mi ha estat majúscula. Sempre he cregut, i així ho explico a les xerrades que faig sobre la Vespa velutina, que aquesta sols construeix  els nius amb material que tingui cel·lulosa, les hem vist recollint material de les fulles en descomposició, d’escorça d’arbres, de petits troncs, de fusta constructiva com marcs de finestres, tanques de parcs, casetes de fusta, paper, o cartró, sempre material amb contingut de cel·lulosa.

Doncs ara tenim un niu que ha incorporat un nou material de construcció, la cera.

La cosa va començar quan al maig del 2018 vaig posar prop d’un niu embrionari que tenia en observació, un tros de bresca nova d’abella, d’aquella que encara es de color blanc, amb mel dins les cel·les, així les velutines venen a menjar-hi. Inicialment la reina i posteriorment les obreres semblava que trencaven la bresca nova, i no tenia clar que en feien de la cera, creia que ho feien solament per accedir millor a la mel, també hi tenia una bresca vella amb mel, i en aquest cas va cridar-me l’atenció que les vespes no hi anaven mai, la ignoraven totalment.  Amb el pas dels dies, la bresca nova va perdre 2/3 del seu volum i la bresca vella no la varen ni tocar.

Aquest 2019 He repetit la operació amb un altra niu, que disposa a prop com a material per a la construcció del niu, diferents tipus de fustes, fulles, i paper, igual que a l’any passat.  Per a l’alimentació de les obreres altra vegada la bresca nova amb mel, i la bresca vella amb mel.

La reina inicialment quan estava sola agafava fusta per a la construcció del niu, i s’alimentava sols de la bresca nova però al néixer les primeres obreres, i incorporar-se a les tasques exteriors del niu, varen començar a rosegar la cera de la bresca nova, i vaig observar clarament que la duien la niu, precisament per a fer-la servir com a material de construcció. Llavors aprofito aquesta ocasió per posar-los al costat de la bresca amb mel, una làmina de cera estampada, el resultat després de 25 dies, amb aquesta disposició de material, es que, allò de recollir cera com a material de construcció, que era mes aviat esporàdic, ara suposa el 80% dels viatges que fan, i son de la cera estampada, la bresca vella ni se la miren (igual que el niu de l’any passat), i esporàdicament agafen la bresca nova, paper, i fusta que suposen el 20% restant.

Ara faltarà observar en les properes setmanes quina evolució fan, si seguiran recollint cera per construir, i si es així, si es mantindrà o augmentarà la tendència.

 

         

Vespa velutina recollint cera,  i niu on podem observar el moment que comencen a agafar cera i l’evolució del niu amb  les tonalitats de la cera posada en construcció.

 

La temperatura ambient on està el niu es manté en uns 22-24 graus. Caldrà veure que passa si incrementa la temperatura d’aquest espai, i com es comporta l’estructura del niu, sobretot si aconsegueix agafar certa mida i pes. De moment encara es pot tenir una bona visió de les cel·les, i evolució de les larves.

De fet han començat a fer el pèndol del segon pis, el primer intent ha estat amb cera i l’agulla no els ha aguantat gaire, han fet un segon intent, aquesta vegada fent la base més ampla, sembla que la cosa millora, però al final cedeix, ara en el moment d’escriure aquestes línies, han tornat a començar a construir el pèndol, però des de l’inici l’estan fent del suro de l’arna.

Aquesta de la cera pot ser una qüestió de curiositat, més que de certa importància… o no.  Potser ens pot ajudar a certes orientacions en el trampeig de reines, tant en primavera com per la tardor. Ara toca raonar sobre vàries idees al respecte i treure conclusions. De totes maneres per a mi ja ha estat un altra sorpresa, equiparable a la de les Vespa velutina amb el virus de les ales deformades DWV  d’un niu de Sant Celoni,
https://vespavelutina.controldeplagues.cat/2019/04/28/vespa-velutina-i-virus-de-les-ales-deformades/

Enllaç i fotografia de la vespa amb les ales deformades

 

o el niu embrionari que tenia dues reines momificades al seu interior i que pot demostrar la competència i depredació de nius entre reines https://vespavelutina.controldeplagues.cat/2018/08/15/competencia-intraespecifica-entre-reines-de-vespa-velutina-nigrithorax/

Enllaç i fotografia de les dues reines momificades dins un niu embrionari.

Entre tant preparo la propera entrada sobre un niu  que en dic “anòmal”, ja que l’estructura interior incorpora un element inexistent, a tots els nius que he vist fins ara, sigui in situ, en publicacions, per internet o consultant a experts de Vespa velutina. De moment puc dir que el niu disposa el nou element constructiu al seu interior, que aïlla cada galeta del niu de les altres, i fa divisions amb petits grups de cel·les, i si traiem totalment les capes exteriors de protecció del niu les cel·les i opercles queden completament amagats, sota aquesta “anomalia”.

 

Antoni Armengol Coll, Juny del 2019