LOGO vespavelutina.cat

Reina de Vespa velutina

Podem identificar fàcilment una reina de Vespa velutina?.

Les reines de Vespa velutina, en general fan uns 35mm de llarg. Quan és més fàcil identificar-la, és al principi del cicle, (en nius embrionaris o vespers primaris). En aquests les primeres obreres solen fer tant sols uns 15 a 18mm.
La cosa canvia ja en els vespers secundaris, sobretot a partir de l’octubre. És quan les que seran futures reines estan posant reserves de greix al cos per poder fer la diapausa. En aquest moment distingir una futura reina de Vespa velutina d’una obrera, tant sols per la mida, ja no ens serviria. Excepte per la distància entre tègules, que ens pot ser d’ajuda, i el pes.

Durant el cicle del vesper  han succeït coses. La reina fundadora ha estat molt de temps tancada dins.

Les obreres contínuament l’han estat cuidant, i netejant perquè no agafi malalties.   Això fa canviar una mica l’aspecte, ha perdut tots els pels del tòrax i la quitina queda totalment polida i brillant, fins i tot el color taronja de l’abdomen a perdut intensitat.  Això ja ens donarà alguna pista, però si a això sumem que les ales se li han fet malbé i trencat.  Algunes una mica de les puntes, i parts d’ala, d’altres fins a perdre-les totalment. Es la conseqüència dels mesos que porta tancada dins el vesper, i el contacte continu amb les obreres. Seguint aquestes característiques en un vesper madur, segur que la podrem identificar.

Diferència entre obrera i reina de Vespa velutina

A la fotografia podem observar una obrera nascuda a mitjans d’octubre i amb un més de vida i la reina fundadora del vesper, amb el desgast de colors i ales trencades.

En aquest enllaç teniu més informació i molts articles científics. https://frelonasiatique.mnhn.fr/identification/

Antoni Armengol i Coll.  Febrer del 2019