Reina de Vespa velutina

Podem identificar fàcilment una reina de Vespa velutina?.

Les reines de Vespa velutina, en general fan uns 35mm de llarg. Quan és més fàcil identificar-la, és al principi del cicle, (en nius embrionaris/primaris). En aquests nius les obreres solen fer tant sols uns 22-25mm.
La cosa canvia ja en els nius secundaris, sobretot a partir de l’octubre. És quan les femelles, que seran futures reines estan posant reserves de greix al cos per poder fer la hivernació. En aquest moment distingir una reina de Vespa velutina d’una obrera, a cop d’ull ja no ens serveix.

Durant aquests mesos han succeït coses. La reina fundadora ha estat molt de temps tancada dins el niu. Les obreres contínuament  han estat cuidant-la, i netejant perquè no agafi malalties, i això li ha fet canviar una mica l’aspecte. Ha perdut tots els pels del tòrax i la quitina ha quedat totalment polida i brillant.  Fins i tot el color taronja de l’abdomen a perdut intensitat, això ja ens donarà alguna pista.  Però si a això, sumem, que les ales se li han fet malbé, i trencat, sobretot de les puntes, degut als mesos que porta tancada dins el niu, segur que la podrem identificar.

Diferència entre obrera i reina de Vespa velutina

A la fotografia podem observar una obrera nascuda a mitjans d’octubre i amb un més de vida i la reina fundadora del niu, amb el desgast de colors i ales trencades.

 

Antoni Armengol i Coll