Nius de Vespa velutina, refugi de petits rosegadors.

Durant aquest 2018 hem tingut unes quantes sorpreses en despenjar nius i estudiar-los. És el cas d’un niu secundari agafat sota d’un cobert, entre Canada Parc i La Baronia al terme municipal de Vallgorguina.

Tenia l’entrada natural, una mica més oberta i trencada i en obrir-lo de seguida es fa evident l’inconfusible  olor a orins de ratolí, i es va poder observar com la majoria de galetes del niu estaven rosegades, (recordem que el material de construcció és cel·lulosa), però no desfan tot el pis, sinó que en deixen la part on estan ubicats els meconis deixats per les vespes. El material rosegat s’ha fet servir per fer-se el jaç del niu. Excrements del ratolí, Vespes mig menjades, o glans mig rosegats  amb les marques de les dents, han estat algunes de les restes de l’interior del niu de velutina, generades per el ratolí de bosc,  (Apodemus sylvaticus)

En definitiva que aquets nius tant ben protegits del fred i de depredadors, també poden servir de refugi per aquets petits rosegadors dels nostres boscos. Per tant si veiem qualsevol niu de Vespa velutina, ja fora de temporada, sense vols de Vespes velutines, i encara que sigui un sol forat, però més gran del compte, hem de mirar de respectar-lo.

Apodemus sylvaticus vs Vespa velutina Apodemus sylvaticus vs Vespa velutina

A les fotografíes podeu observar els pisos rosegats, els glans, excrements del ratolí i restes de vespes. Fotografíes d’Antoni Armengol

 

Antoni Armengol i Coll. Abril del 2019