Mapa de Vespa velutina al Baix Montseny el 2018

Vespa velutina, Baix Montseny 2017

Vespa velutina Baix Montseny 2017, un breu resum de l’expansió a la zona. Vaig decidir agafar una superfície del territori de 15 kilòmetres de llarg per 7 d’ampla, que va des de Sant Celoni a les Llobateres prop d’Hostalric. Aquesta es la zona on desenvolupo una gran part de la meva feina professional. Així mes o menys, puc estar al cas del que hi passa. 

Recullo dades de nius primaris, secundaris i monitoratges, tipus d’arbres i altres ubicacions, i ens pot donar una idea de la capacitat real d’expansió. Per tant de les preferències dels espais per fer els nius. També ens servirà l’hora de fer alguna actuació de control, i monitoratge, poder tenir una aproximació als resultat del que s’està fent. La zona es presumeix ideal per a la vespa velutina.  Tenim tot tipus d’arbrat, diferents tipus de bosc, zones rurals, apiaris, urbanitzacions molt extenses, i  la Tordera  amb multitud d’afluents.

El 2016 en aquesta zona es varen detectar dos nius, un a la riera de Gualba, i l’altra a Sant Celoni.

Imatges d’afectació, al Baix Montseny. El 2016 amb els dos nius, i la del 2017 amb 48

Al mapa sols apareixen els verificats. Per tant es confirma el que dèiem en entrades anteriors, i es que tenim un territori perfecte per a que es quedi i multipliqui ràpidament.

Dels nius del 2017, els de mes risc per a les persones van ser el del c/ Ramon i Cajal a Sant Celoni a 1 metre d’alçada, en una tanca verda dins el pati d’una casa. El segon al carrer Sant Marçal de Riells i Viabrea al mateix terra, i sota una gran caixa de cartró.  També els 7 nius a tocar del nucli urbà de Sant Celoni (Pertegàs i Turò), i els 7 a tocar de cases a Riells i Viabrea.  En el cas del que estava sota una caixa de cartró, el va detectar una persona que estava desbrossant, va observar que sortien vespes de sota i va parar, per avisar a l’ajuntament, que es va ocupar de gestionar-ne la retirada.

Així els nius d’alt risc, aquest any han estat un 5% dels nius secundaris detectats  fets al terra, ( a menys d’un metre d’alçada). Però aquesta xifra canviarà, i s’incrementarà. Per això insistim tant en el fet de crear protocols en col·lectius com Jardiners, treballadors del bosc, pagesos, esports d’aventura, activitats a l’aire lliure, bombers.

Vespa velutina Baix Montseny 2017

Antoni Armengol i Coll