Reina de Vespa velutina hivernant dins un niu, i la Mallerenga carbonera.

El 22 de gener del 2017 vaig despenjar un niu de Vespa velutina, per al museu de ciències naturals de Barcelona, la pluja i sobretot alguna mallerenga ja havia deteriorat una mica una part inferior del niu, això en feia visible una part de l’interior, i sorpresa! Tenim una futura reina hivernant a l’interior. Ancorada amb les potes a una part del niu, les antenes plegades, els ulls completament de color negre… cap símptoma de vida, ni tocant-la. Al posar-la dins un terrari i pujar–li la temperatura per efecte del sol, comença a bellugar les antenes, a pujar-li el to dels ulls cap a un marró mes clar, al cap de una hora ja caminava i a les 2h 30m ja tenia tots els reflexes, aquella brillantor als ulls i recuperat el vol. Per tant els mateixos nius son un lloc més on poden hivernar les futures reines de vespa velutina.

Això no vol dir que tinguem que eliminar els nius abandonats! NO!, tot el contrari. Tenim la Mallerenga Carbonera (Parus Major) que ha descobert en els nius abandonats una important font de proteïna per passar l’hivern, i de forma molt metòdica i precisa, saben el moment en què poden perforar el niu sense perill, ja que no tenen activitat de vespes, i  es dedica a trencar els nius i menjar-ne les larves que queden dins i alguna vespa moribunda que pugui quedar, per tant i sobretot als caçadors, quan tenim un niu sense activitat, sols hem d’observar una estona, no els dispareu, la Mallerenga Carbonera ja s’ocuparà de netejar-lo. També en nius abandonats concretament al Pertegàs de Sant Celoni una persona va tallar un arbre, a finals de febrer  perquè a dalt tenia un niu… una mala actuació. En fi fa falta més pedagogia. Sobre la Mallerenga Carbonera, he pogut fotografiar-la en 16 nius diferents, menjant larves del niu de vespa velutina, és curiós que en zones que a més de la Carbonera, s’ha observat, la petita, la cua llarga, la blava, o l‘emplomallada, únicament la Carbonera entra als nius per menjar larves.

Això vol dir que la Mallerenga Carbonera es un depredador de vespa velutina?, doncs en principi NO, ja que sols ataca el niu quan ja no té activitat de obreres, i les vespes velutines fecundades han abandonat el niu, i per tant, en principi, no afecta a la població de la vespa, i el seu control. Excepte si comptem que en algun niu a l’interior tingui alguna futura reina hivernant i se la mengi.

Antoni Armengol i Coll