Reina de Vespa velutina hivernant dins un niu, i la Mallerenga carbonera.

Reina de Vespa velutina hivernant dins un niu, i la Mallerenga carbonera, ha estat possible gràcies a la tasca de seguiment i de despenjar nius.
El 22 de gener del 2018 vaig despenjar un niu de Vespa velutina, per al museu de ciències naturals de Barcelona.  La pluja i sobretot alguna mallerenga ja havia deteriorat una mica una part inferior del niu. Per tant,  en feia visible una part de l’interior, i sorpresa! Tenim una futura reina hivernant a l’interior.

Ancorada amb les potes a una part del niu, les antenes plegades, els ulls completament de color negre… cap símptoma de vida, ni tocant-la. Al posar-la dins un terrari i, per efecte l’escalfor del sol, comença a  pujar–li la temperatura. Per tant, comença a bellugar les antenes, a pujar-li el to dels ulls cap a un marró mes clar. En conseqüència, només una hora després, ja caminava, i a les 2h 30m ja tenia tots els reflexes, sobretot aquella brillantor als ulls i recuperat el vol.

De ben segur, que si no despengem el niu, aquella Mallerenga carbonera, que ja tenia fet un forat al niu,  se l’hagués menjat.

En resum, la Mallerenga Carbonera (Parus Major),  ha descobert en els nius abandonats, una important font de proteïna i de carotens, que sobretot l’hi ajudarà a passar millor l’hivern, i potenciar el color del plomatge.
De  forma molt metòdica i precisa,  les carboneres saben el moment en què el vesper ja no té activitat de Vespes i per tant poden perforar el niu sense perill.  Així  es dedica a trencar els nius i menjar-ne les larves que queden dins, i alguna vespa moribunda que pugui quedar.
Enllaç a un  vídeo on veiem la Mallerenga carbonera en acció.

Per tant i sobretot als caçadors, quan tenim un niu sense activitat, sols hem d’observar una estona, no els dispareu. De ben segur que,  la Mallerenga Carbonera ja s’ocuparà de netejar-lo.
També en nius abandonats,  concretament al Pertegàs de Sant Celoni,  una persona a finals de febrer, va tallar un arbre.   Perquè a dalt tenia un niu…en conseqüència una mala actuació.
En fi, fa falta més pedagogia. Sobre la Vespa velutina, i la Mallerenga Carbonera. He pogut fotografiar-la en 16 nius diferents, en tots, menjant larves del niu de vespa velutina.  És curiós que en zones que a més de la Carbonera, s’ha observat, la petita, la cua llarga, la blava, o l‘emplomallada, únicament la Carbonera entra als nius per menjar larves.

Això vol dir que la Mallerenga Carbonera es un depredador de Vespa velutina?.  Doncs en principi NO. Aquesta sols ataca el niu quan ja no té activitat d’obreres, i les vespes velutines fecundades han abandonat el niu. Per tant, en principi, no afecta a la població de la vespa. Ni tampoc al seu control. Excepte si comptem que en algun niu a l’interior tingui alguna futura reina hivernant i se la mengi.

A les fotografies podem observar, la reina de Vespa velutina dins un niu, i la Mallerenga Carbonera (Parus Major) depredant larves. 

Antoni Armengol i Coll