Picada de Vespa velutina nigrithorax 11/2017

Això que ara explicaré no ho faig pas per ganes, ho faig perquè serveixi per conscienciar del risc que suposa apropar-se a un niu de vespa velutina Nigritorax.

I de que hi ha sectors com per exemple, el dels treballadors del bosc, pagesos, o bombers, i certes activitats a l’aire lliure, esports d’aventura…que tindrien que incorporar a la feina nous protocols de seguretat, per exemple, el de fer visualització dels arbres abans de tallar-los per si tenen un niu, o de zones abans de fer-hi activitats, conèixer la vespa i com es comporta.  I especialment a situacions que es donen actualment, persones que es pensen que amb un vestit d’apicultor i bona voluntat poden anar a eliminar nius de vespa velutina i posen literalment  en risc la seva vida, disparant als nius o tallant l’arbre i eliminant el niu al terra.

Això s’està produint i el risc i és, però com sempre han de passar accidents, (que molts mitjans aprofitaran per generar sensacionalisme), es com parlar amb una paret. I això es produeix en part per la desesperació inicial del col·lectiu dels apicultors, i la no actuació de l’administració amb competències, que no s’implica com caldria, i sols es decideix anar tapant forats, es deixa de neutralitzar nius, si no son un risc per a les persones, com els que estan al mig de boscos. Cada niu que es deixa, tindrà una descendència, (a més densitat de nius, menor percentatge de creixement), que en funció de l’assentament al territori, serà més o menys nombrosa,(degut entre d’altres, a la depredació entre reines), per tant caldria fer cerca activa de nius, estudiar trampeig, i neutralització de nius. Cada vegada tenim més nius en marges, al terra o en vegetació baixa, que realment impliquen un alt risc per a les persones,(sobretot les al·lèrgiques a picada de vespa o polistes). El fet de que la vespa velutina, sols té com a autèntic depredador l’aligot vesper, Pernis Apivorus li facilita l’expansió i assentament al territori. Hem de mirar que està passant a França o a Galícia. Cal que el problema de la vespa velutina es gestioni des d’un sol òrgan que ha de tenir els coneixements necessaris, tota la informació del territori, capacitat de coordinació a tot el país, amb pressupost, i protocols clars d’actuació, i una bona xarxa d’experts repartits per tot el país per poder portar-ho a la pràctica,  i amb coordinació amb altres països de la Unió Europea, per sumar sinergies i resultats.


El passat 24/11 vaig patir el primer accident de la meva vida laboral, i no ha estat pas per falta de precaució, si un descuit, al deixar-me l’adrenalina a casa, i sort a tenir previsió a tenir durant la feina, un punt de trobada amb una persona, no va passar res més greu. Després d’eliminar i retirar un niu de vespa velutina de la plaça de Gualba en un platanus a 25 metres d’alçada, vaig anar a eliminar un niu dins el bosc, molt a prop de les cases. Una feina en principi fàcil que es podia fer amb l’ajut d’una perxa  per injectar l’insecticida dins, i com sempre amb tots el EPI´S en ordre, i una persona en un punt de trobada per si passa alguna cosa.

Un cop tractat el niu, decideixo retirar-me cap el punt indicat, (sols quedava alguna vespa per l’exterior), quan creia que ja estava prou lluny del niu vaig a treure’m  un guant i una vespa que va seguir-me, em fa una picada d’atac. Val a dir que de la Vespa Velutina Nigritorax he experimentat dos tipus de picada, molt diferents i les anomeno la defensiva,i la d’atac. La defensiva es molt dolorosa al mateix instant de la picada, i es així perquè ella el que vol es marxar, (un exemple, si agafes una pruna madura i atrapes la Vespa velutina amb la mà, pica perquè obris la mà i poder marxar).  En la picada d’atac, la  Vespa velutina  es queda picant uns quants segons i no es gens dolorosa, la notes però no molesta, i injecten una gran quantitat de verí, un còctel de 11 substàncies, on predomina en principi el Mastosparan, i per mala sort, la picada es produeix directament a vena, degut a la suor, tenia la pantalla del casc entelada i no tenia prou visibilitat i quan volia treure-la amb la mà esquerra, vaig adonar-me que no coordinava i no aconseguia treure-m la vespa, seguidament un mareig i en pocs segons ja estic al terra, al cap de poca estona pèrdua total de la visió, falta de respiració, quasi sense poder parlar, amb pèrdua de pols, i coagulació de la sang, tot va desapareixent progresivament fins que als pocs minuts pèrdua del coneixement.  La rapidesa den Jaume Teixidó de la brigada municipal que va trucar al SEM, l’ajut de Agent  municipal de Gualba amb el TIP 003,  la bona actuació de l’equip del SEM que va venir des de Sant Celoni, i l’ajut posterior dels Bombers de Sant Celoni per poder-me portar fins l’ambulància, i l’ Oscar Aldama i en Jordi Novell, que eren allà per fer un petit reportatge fotogràfic, varen evitar danys pitjors. Aprofito per agrair-los a tots el seu ajut i la seva professionalitat.

Tot i amb això hem de ser conscients que la Vespa Velutina Nigritòrax, com no em cansaré de repetir, en situació de cerca d’aliment, aigua o fusta per a la construcció del niu, es una vespa molt pacífica que sempre mirarà d’evitar el contacte amb nosaltres. Però hem de tenir MOLT CLAR de que no podem acostar-nos a un niu, si en veiem un hem de mirar de marcar la zona, que el niu quedi identificat,  donar l’avís a l’ajuntament corresponent perquè en gestionin la retirada.


També insisteixo  en vàries dades per reflexionar. Que si  tot va començar el 2004 amb una sola Reina a Bordeus, i la descendència d’aquesta, ja ha colonitzat 140.000 kilòmetres  Quadrats de superfície, i després d’estudiar diversos nius dels que he despenjat i amb dades dels meconis (excrements) d’un niu (i fer el càlcul, numero de meconis que hi ha  multiplicat per insectes que necessita menjar una larva per generar-ne un) resulta que  un sol niu necessita matar entre 300.000 (Himenòpters pol·linitzadors, Dípters).. els nius mitjans,  i 600.000-800.000   els mes grans. Per tant tenim un problema que afectarà no sols a curt termini a productors de mel i fruita, si no que  també es pot donar la modificació de la biodiversitat de diverses zones afectades. Un altra dada, a Galícia el 2017 ja han retirat 24.000 nius, d’una afectació estimada de 100.000. A dia d’avui i veient el que passa a França, o Galícia,  l’única tasca que ha fet l’administració, és redactar un protocol que ni ells segueixen… mentre la vespa velutina nigritorax va fent feina.

Antoni Armengol i Coll