LOGO vespavelutina.cat

Monitoratge per vespa velutina 2018

Monitoratge per a Vespa velutina, 2018.

Pràcticament el 2017  el vaig passar fent proves amb diferents trampes i atraients per a Vespa velutina, des de finals de març fins al desembre. Això ens va servir per determinar quines trampes i quins atraients van millor.   Per tant aquest any m`he decidit per el tipus de trampa i atraient que va donar millor resultat, per quantitat de captures.

Aquest any hem pogut fer monitoratge en dues zones diferents, per una banda per encàrrec de l’ajuntament de sant Celoni, a la llera del Pertegàs i a tocar del nucli Urbà. 10 trampes en un recorregut de 1,5 kilòmetres, on el 2017 hem tingut 7 vespers de Vespa velutina.  L’altra monitoratge en el parc mediambiental de Gualba, amb 8 trampes, posades cada 50 metres i en forma de mitja lluna. Totes en espai bastant obert penjades d’arbres, i que els toqui una mica el sol.

He decidit començar el monitoratge mes tard del que associacions d’apicultors demanen. Ho faré per aprofitar al màxim el producte i beneficiar-me del mal temps que està fent tant en baixes temperatures, com en dies de pluja, que pot tenir dos efectes en les vespes, un de allargar la diapausa de les futures reines, i l’altra de control de les que es despertin de la diapausa, i que potser no superaran els primers dies de vida.

Per tant faig el muntatge de les trampes el 25 d’abril, i les he retirat el 16 de juny.

El resultat del monitoratge  per a Vespa velutina, en quant a captures de la vespa ha estat el del quadre de sota.

Espai

Reines

Obreres

Sant Celoni ( Pertegàs)

94

7

Gualba

201

20

                            TOTALS

295

27

Aquestes 295 reines vol dir que seran 295 nius menys? 
Segur que no, ja que en el procés de passar de niu embrionari/vesper primari, a vesper secundari en moren moltes. I també, perquè, a l’inici dels vespers primaris les reines a vegades es depreden.  Però esperem que aquest trampeig sigui una bona ajuda.

De la resta d’insectes capturats s’han identificat i quantificat per estudiar-ne el resultat.

En tot cas al gener del 2019 tindrem els resultats de vespers secundaris  i potser en podrem treure alguna conclusió.

A sota tenim una fotografia d’un recompte parcial, amb reines diferenciades d’obreres, i al costat una de les trampes. Sembla que la ubicació de les trampes en  bases o grups posades en forma de mitja lluna o cercle, ens millora el percentatge de captures.
En el cas de no ser possible, posades a portell donen un bon resultat.

 

Antoni Armengol i Coll