Competència intraespecífica entre reines de Vespa velutina nigrithorax

Durant aquesta primavera s’han multiplicat els avisos per detecció de nius embrionaris de Vespa velutina nigrithorax. Sempre que es retira un niu s’intenta fer recompte de les cel·les, larves,  ous, meconis, obreres, pupes,  en aquest cas era un niu petit, i el volia sencer i viu per a posar-lo en un recinte tancat per a la seva observació, i quina va ser la sorpresa que al treure les capes de protecció, just a la part superior del niu apareixen dues reines emparedades  o momificades, amb el material del niu.  Sense treure-les per no trencar.les i després d’estudiar-les podem dir amb tota seguretat que son dues reines, ja que el niu era als seus inicis (principis d’abril), les dues  tot i estar mortes  feien 3 centímetres de llargada, amb el mesoscotum  de 4,5mm (1), i en aquestes dates, tal i com estan els nius,  les poques obreres que hem vist en aquest i altres nius,  totes fan uns 2 centimetres de llargada.

La Vespa velutina encara ens presenta alguns interrogants, un es que es creu possible una competència intraespecífica  entre reines de nius embrionaris-primaris, s’intueix, en aquest cas es  evident, que entre reines han lluitat i les que han perdut les han amagat perquè no serveixin de reclam.


Depredació entre reines de Vespa velutina

Depredacio entre reines de Vespa velutina, depredacion entre reinas de Vespa velutina

Un altra interrogant es quina de les tres reines de Vespa velutina d’aquest niu embrionari, és la que realment en va començar la construcció. Pot ser la que està viva al moment de retirar-lo, o un altra de les vespes que està morta?, si es aquesta segona opció, vol dir que la reina guanyadora, encara no tenia un niu amb obreres, i amb aquesta victòria ha guanyat temps.

El que si tenim  realment en aquest cas, és una lluita per el territori entre reines,  i per tant això voldria dir que amb el trampeig de primavera, amb les captures fetes  potser evitem una lluita entre reines de Vespa velutina? que es millor capturar-les o deixar-les que es depredin? I retirar el niu més endavant?.  Si es depreden, fins a quin punt ho fan? Es millor començar el trampeig una mica més tart?,  se que la majoria pensarà que vespa morta ja no farà cap niu, i  realment es així, una vespa morta, ja no farà cap niu!, però realment es l’encertat? No tenim prous dades per afirmar-ho.  Crec que sols ho podrem saber fent un trampeig molt ben fet, en zones determinades, i amb un històric de captures, de nius embrionaris, secundaris i cada any repetir i poder comparar amb zones de les mateixes característiques, i que no s’hi fa res,  potser llavors, sabrem el que estem fent.

 

(1) Pérez-de-Heredia I, Darrouzet E, Goldarazena A, P Romón, Iturrondobeitia JC (2017) Diferenciar Entre ginebras y Trabajadores En El avispón invasor Vespa velutina ( Hymenoptera, Vespidae) en Europa. Revista de Investigación Hymenoptera 60: 119-133. https://doi.org/10.3897/jhr.60.13505

 

Antoni Armengol

 

 

2 comentaris a “Competència intraespecífica entre reines de Vespa velutina nigrithorax”

  1. Pingback: La Vespa velutina construeix un niu amb cera. – Vespa Velutina

  2. Pingback: Nius de Vespa velutina dins uns altaveus, i competència entre reines. – Vespa Velutina

Els comentaris estan tancats.