2016 Primer contacte amb la vespa Velutina

 

La primera vespa velutina a Sant Celoni la vaig observar al setembre del 2016, era en un nespler,  (Eriobotrya japonica).  Segurament un dels arbres preferits de les Velutines,  ja que l’identifiquen amb el seu lloc d’origen. A partir d’aquí la visita obligada per tot el poble als espais on tenim aquets arbres, i la vespa velutina apareix en tots ells.
Aquí comença la feina de posar en un mapa la trajectòria del vol de les vespes, amb ajuda de peix. I després de unes setmanes d’observació i sobreposant els mapes, s’observen clarament dues zones on podria ser que tinguéssim un niu de vespa velutina.
En aquets moments ens posem en contacte amb els agents rurals per facilitar-los la informació. Finalment es va detectar aquest primer dins una de les àrees marcades,  prop de la guarderia municipal, , a dalt d’un Platanus a uns 25 metres d’alçada.

En aquest moment l’actuació ideal hagués estat eliminar, o retirar el niu, i així, evitar o endarrerir l’aparició de nous nius a la zona el 2017.  

L’altra niu de la zona es va detectar dins la riera de Gualba.  Una zona molt arbrada i prop del parc mediambiental de Gualba, segons agents rurals ja no tenia activitat en el moment de la detecció.

Al final el 2016 va finalitzar amb aquets dos nius detectats que  varen completar el seu cicle biològic, i a l’espera de quina serà l’evolució per al 2017 a la zona el Baix Montseny.