LOGO vespavelutina.cat
Cel·les de cria de Vespa velutina

Vesper actiu al mes de març

Aquest 2023 m’ha deixat coses noves, una d’elles és la reducció de vespers respecte al 2022 i per tant tercer any seguit de descens. L’altra bona notícia, és que avancem en trampes de captura que deixen marxar tots els insectes més petits que Vespa velutina. Però ara del que parlaré, es d’un vesper que vaig retirar el 2023, al Pont d’Armentera.

Fins ara el vesper que he retirat amb activitat més tardana, va ser al municipi de Riells i Viabrea, un vesper dalt un roure, que el 4 de febrer del 2022, encara mantenia certa activitat residual, amb unes 80 obreres. Aquesta dada ara queda curta, ja que aquest 2023 he pogut retirar un vesper el dia 25 de març! i que encara mantenia  activitat.

Recompte del vesper retirat el 25/03/2023.
Fet el recompte de l’interior del vesper, hi tenim: 30 mascles, unes 60 obreres (un petit grup es varen quedar fora durant la retirada), 45 nimfes en diferents fases, 12 larves L4 i L5, 35 larves L1, 86 ous, i 5 noves reines.

Fotografia de les cel·les amb postes d’ous i larves. I fotografia de larves, nimfes, i les noves reines.

En aquest recompte, veiem que les larves no tenen continuïtat, i tenim un salt, ens falten larves en fase L2, i L3. Aquesta casuística em fa pensar que possiblement les larves L4 corresponen a les últimes postes de la reina fundadora d’aquest vesper. Per tant els ous i larves L1 serien postes d’alguna obrera. Però tant sols son suposicions.

Com sempre he explicat, el final del cicle del vesper, més que l’arribada del fred ( tot i la sincronització amb el medi, no en podem fer massa cas).  El final el marcarà la mort de la reina (prematura o no), o que la reina deixa de fer postes d’ous fecundats. Com que dins la colònia, a la reina de Vespa velutina  no la poden substituir, ni reemplaçar, comença la decadència del vesper. 
En qualsevol dels casos tenim signes externs de comportament de les obreres, que ens poden donar pistes de que això ha succeït. I internament algunes obreres faran postes d’ous, però dels que sols naixeran mascles ja que no estan fecundats.
De la mateixa manera, que un vesper ens aguanti com en aquest cas si no fos per la retirada, hagués estat actiu fins l’abril, obeeix a una sèrie de condicions favorables per a la colònia sencera.

Per tant si el que volem fer és un cert control de Vespa velutina, sempre hem de fer comprovacions de l’activitat i llavors prendre la decisió de si el neutralitzem o no. No hem de fer cas de les frases fetes com que ”ara al desembre ja no val la pena fer-hi res”, o  “amb el fred ja es moren…”  

Enllaç al vídeo del vesper   https://www.youtube.com/watch?v=1bN8J55myno

Antoni Armengol, Gener del 2024