D’on prové

La Vespa velutina nigrithorax, es originària del sud est de la  Xina, i per si mateixa segurament no la tindríem mai a Europa. La primera V. velutina que va entrar a Europa, era una reina, estava hivernant dins d’un contenidor amb material ceràmic.  Aquest es va descarregar a  Burdeus (França) l’any 2004.

 D’una sola reina, l’expansió i adaptació al medi ha estat imparable, actualment al 2020 ja està instal·lada a tot França, Portugal, Nord d’Espanya, Itàlia, Regne unit, Alemanya, Bèlgica, i de moment es mostra intractable en la seva expansió.

Enllaç al web del Museu nacional d’història natural de França amb el mapa de l’evolució a Europa. http://frelonasiatique.mnhn.fr/biologie/#CarteProgression

Considerada espècie exòtica invasora, ja que està fora del seu hàbitat natural, ha tingut un creixement exponencialment molt alt (com totes les invasions de vèspids), i està creant alteracions a la biodiversitat dels ecosistemes,  greus danys  a l’apicultura i als conreus de fruita, (RD630/2013 del 2 d’agost per el que es regula, el catàleg espanyol d’espècies invasores).

No perdem de vista l’origen del problema. Originat pel consumisme i una globalització mal entesa,  que genera milers de contenidors diaris, que van sense control d’un continent a l’altra. Així, si no hi fem res, ens tindrem que plantejar, si podem, o  quina ha de ser la nostra intervenció al medi, per intentar evitar-ne canvis. I com evitem portar noves espècies exòtiques que poden convertir-se en invasores, tant animals com vegetals.de