D’on prové

La Vespa velutina nigrithorax, es originària del sud est de la  Xina, i per si mateixa segurament no la tindríem mai a Europa. La primera V. velutina que va entrar a Europa, era una reina, hivernant dins d’un objecte de ceràmica destinat a jardinería que es va descarregar a  Burdeus (França) l’any 2004. D’una sola reina, l’expansió i adaptació al medi ha estat imparable, actualment al 2020 ja està instal·lada a tot França, Portugal, Nord d’Espanya, Itàlia, Regne unit, Alemanya, Bèlgica, de moment es mostra intractable en la seva expansió.

Enllaç al web del Museu nacional d’història natural de França amb el mapa de l’evolució a Europa. http://frelonasiatique.mnhn.fr/biologie/#CarteProgression

Considerada espècie exòtica invasora, ja que està fora del seu hàbitat natural, ha tingut un creixement exponencialment molt alt (com totes les invasions de vèspids), i està creant alteracions a la biodiversitat dels ecosistemes,  greus danys  a l’apicultura i als conreus de fruita, (RD630/2013 del 2 d’agost per el que es regula, el catàleg espanyol d’espècies invasores).

No perdem de vista l’origen del problema, originat pel consumisme i una globalització mal entesa, que genera milers de contenidors diaris que van sense control d’un continent a l’altra, i si no hi fem res, ens tindrem que plantejar, si podem, o  quina ha de ser la nostra intervenció al medi per intentar evitar-ne canvis, i com evitem portar noves espècies exòtiques que poden convertir-se en invasores, tant animals com vegetals.