MALES PRÀCTIQUES EN EL CONTROL DE LA VESPA

Una persona coneguda, va dir-me que li han aparegut vespes que no paren de donar voltes per casa seva, per les finestres…, que fins i tot una va entrar dins la casa, i li semblava que volien fer niu sobre la porta d’entrada, ja que entre elles feien com una petita pilota de vespes.  Tenint en conte que estem al mes de novembre, sols tenim una possibilitat, que sigui procedent d’un niu que ha tingut un accident o que ha estat mal neutralitzat. Preguntant-li em confirma que si que feia dos dies al seu carrer una empresa va retirar un niu de Vespa velutina d’un arbre, a uns 50 metres de la casa.

Em desplaço a Santa Agnès de Malanyanes, per mirar que ha passat, i sorpresa, per el terra encara teníem trossos de bresca del niu, (via pública i un cop varen retira-lo no es van ni molestar a netejar el terra), una taca enorme d’insecticida al  terra que tres dies després, encara era humit, la taca coincideix amb la vertical de on era el niu, i veig dues trampes amb atraient a uns 5 i 9 metres de distància de on era el niu per mirar de capturar vespes, sense identificar i sense el reductor obligatori de l’entrada perquè no i entrin insectes mes grans i minimitzar efectes colaterals.

Val a dir que la feina es va fer de dies (tenint en compte que el niu sols era a escassos 5 metres d’alçada, i en una vorera, amb el terra pla i bona il·luminació, i amb cases a menys de 20 metres de distància, es podia i tenia que fer de nit, amb seguretat, i no hagués quedat cap vespa), un altra cosa la gran quantitat d’insecticida que es va gastar i llençar al terra, deixant molt de residu ( intervenció molt desafortunada, ja que per l’alçada i situació era molt fàcil accedir a l’entrada del niu, tapar-la, i injectar dins uns 15cl, d’esprai específic per a vespes i llestos), segurament es varen gastar varis litres d’insecticida, i per l’olor era Diptron, a una dilució molt més alta del que marca la fitxa de seguretat, ja que tot i els tres dies i a l’aire lliure, l’olor era molt evident.

Una vegada més veiem com el nivell de professionalitat en tractaments de nius de Vespa velutina es molt baix, i el sentit comú al fer les coses no es fa servir gaire, falta molta consciència mediambiental, formació, assessorament als ajuntaments i seguiment de les actuacions.

 

 

A les fotografies podem observar la taca d’insecticida, després de tres dies, una trampa penjada d’un senyal de transit sense identificar, i l’entrada d’aquesta sense la reducció obligatòria que marca el protocol de la generalitat.

 

Antoni Armengol i Coll

Novembre 2019