Monitoratge per a reines de Vespa velutina III 2019 07/2019

Aquest 2019 ja no hem fet proves amb el monitoratge, ens hem centrat en l’efectivitat de les trampes, en funció del que sempre ens ha funcionat millor. Per tant hem posat les trampes amb l’entrada per sota, i la part inferior de color groc, hem reduït la mida de l’entrada per evitar la captura de papallones o qualsevol insecte mes gran que la Vespa velutina.

Hem disposat sols de 7 trampes, les hem col·locat en un espai obert però tocant el bosc, i a tocar d’una riera. Aquestes trampes ens dibuixen una mitja lluna, i les hem posat entre 2,5 i 4 metres d’alçada, tenint en compte que tinguin unes hores de sol directe. Al fons de la trampa hem posat una mica de paper absorbent, i així el producte queda cristal·litzat en el paper, i allarguem la durada del mateix. El producte en qüestió és l’atraient per a vespes de la casa Agrisense.

El monitoratge fet el 2017 a Gualba va ser al mateix lloc i amb una trampa més.

Hem col·locat les trampes el dia 28.03.2019 i la última revisió la hem feta el 28.06.2019, en total 5 revisions, i creiem amb un bon resultat, per les captures fetes, però amb diverses lectures.

Inici Reines Obreres
1a revisió 16.04.2019 156 3
2a revisió 07.05.2019 48 1
3a revisió 23.05.2019 32 7
4a revisió 06.06.2019 56 37
5a revisió 28.06.2019 9 63
TOTALS 301 111

El quadre, mostra el resultat de les captures de Vespa velutina

En quant a altres insectes, tenim Vespula vulgaris, 25; Polistes Gallicus, 12; Dolichovespula sylvestris, 10; Calliphora vomitoria, 2; Platystoma seminationis, 20; Musca domestica, 68; Catocala sponsa, 2;

Mirant els resultats, veiem una gran activitat a l’inici del monitoratge, ja que en poc més de dues setmanes i tan sols 7 trampes han caigut 156 reines, la suavitat de les temperatures d’aquest hivern  sobretot que no hem tingut períodes de glaçades fortes que durin dies seguits, pot haver provocat que una gran part de les Vespes hagin deixat la hivernació abans d’hora.   A mesura que avancem amb el monitoratge es va reduint el nombre de captures de reines excepte a la 4a revisió, que tot i fer-la amb menys dies ha tingut una pujada important de captures, que a la 5a revisió ja cau en picat, però puja molt la de obreres, que a més encara son molt petites.

Si que veiem que segurament les reines es van despertant

En quant a la comparativa amb el 2018, si que tenim 100 captures més de reines, i 43 obreres més, però també hem allargat el període, i per tant no podem considerar un increment de captures.

Fotografía d’una de les trampes, sense la part superior ni el reductor de l’entrada.

Ja hem comentat en anteriors entrades, que les reines entre elles es depreden i molt possiblement s’usurpen com a mínim, les obreres queden al niu. Per tant possiblement amb el monitoratge, estem fent més o menys el mateix, amb molts matisos. Per tant, per poder treure conclusions dels efectes de la captura de reines, tant en primavera i també a la tardor, seria un monitoratge coordinat, en una gran part del territori afectat per velutina.

 

Antoni Armengol i Coll, Juny del 2019