Resum de dades d’afectació de vespa Velutina Nigrithorax al Baix Montseny

Vaig decidir agafar una superfície del territori de 15 kilòmetres de llarg per 7 d’ampla, que va des de Sant Celoni a les Llobateres prop d’Hostalric, ja que es la zona on desenvolupo una gran part de la meva feina professional i puc mes o menys estar al cas del que hi passa. Es l’únic tros de Catalunya que es tenen dades bastant exactes des del moment d’aparició per primera vegada de la vespa velutina. Recullo dades de nius primaris, secundaris i monitoratges, tipus d’arbres i altres ubicacions, i ens pot donar una idea de la capacitat real d’expansió, de les preferències dels espais per fer els nius, així com a l’hora de fer alguna actuació de control, i monitoratge, poder tenir una aproximació als resultat del que s’està fent. La zona es presumeix ideal per a la vespa velutina, tenim tot tipus d’arbrat, diferents tipus de bosc, zones rurals, apiaris, urbanitzacions molt extenses, i  la Tordera  amb multitud d’afluents.

El 2016 en aquesta zona es varen detectar dos nius, un a la riera de Gualba, i l’altra a Sant Celoni.

L’evolució al 2017  de nius de Vespa velutina a la mateixa zona ha estat de 48 nius que he verificat i 6 que m’han avisat i no he pogut verificar. Al mapa sols apareixen els verificats. Per tant es confirma el que dèiem en entrades anteriors, i es que tenim un territori perfecte per a que es quedi i multipliqui ràpidament. Dels nius del 2017, els de mes risc per a les persones van ser el del c/ Ramon i Cajal a Sant Celoni a 1 metre d’alçada, en una tanca verda dins el pati d’una casa, i el segon al carrer Sant Marçal de Riells i Viabrea al mateix terra, i sota una gran caixa de cartró, un dalt un plàtan a la plaça de Gualba. També els 7 nius a tocar del nucli urbà de Sant Celoni (Pertegàs i Turò), i els 7 a tocar de cases a Riells i Viabrea.  En el cas del que estava sota una caixa de cartró, el va detectar una persona que estava desbrossant, va observar que sortien vespes de sota i va parar, per avisar a l’ajuntament, que es va ocupar de gestionar-ne la retirada.

Aquest any han estat un 5% dels nius secundaris detectats  fets al terra, però aquesta xifra canviarà, i s’incrementarà. Per això insistim tant en el fet de crear protocols en col·lectius com Jardiners, treballadors del bosc, pagesos, esports d’aventura, activitats a l’aire lliure, bombers..