Monitoratge per a reines de vespa velutina al Baix Montseny II. 07/ 2018

Pràcticament el 2017  el vaig passar fent proves amb diferents trampes i atraients per a Vespa velutina, des de finals de març fins al desembre, per tal de mirar quines trampes i quins atraients van millor,  per tant aquest any m`he decidit per el tipus de trampa i atraient que va donar millor resultat, per quantitat de captures i per selectiva.

Aquest any hem pogut fer monitoratge en dues zones diferents, per una banda per encàrrec de l’ajuntament de sant Celoni, a la llera del Pertegàs i a tocar del nucli Urbà. 10 trampes en un recorregut de 1,5 kilòmetres, on el 2017 hem tingut 7 nius de Vespa velutina I l’altra en el parc mediambiental de Gualba, amb 8 trampes, posades cada 50 metres i en forma de mitja lluna. Totes en espai bastant obert penjades d’arbres, i que els toqui una mica el sol.

He decidit començar el monitoratge mes tard del que associacions d’apicultors diuen, ho faré per aprofitar al màxim el producte i beneficiar-me del mal temps que està fent tant en baixes temperatures com en dies de pluja, que pot tenir dos efectes en les vespes, un de allargar la hivernació de les futures reines, i l’altra de control de les que es despertin de la hivernació, i que potser no superaran els primers dies de vida.

Per tant faig el muntatge de les trampes el 25 d’abril, i les he retirat el 16 de juny.

El resultat del monitoratge en quant a vespa velutina ha estat el del quadre de sota.

 

Espai

Reines

Obreres

Sant Celoni ( Pertegàs)

94

7

Gualba

201

20

                            TOTALS

295

27

Aquestes 295 reines vol dir que seran 295 nius menys?, segur que no, ja que en el procés de passar de niu embrionari a secundari en moren moltes, i possiblement entre nius primaris es depreden,  però esperem que sigui una bona ajuda.

En tot cas al gener del 2019 tindrem els resultats de nius secundaris  i potser en podrem treure alguna conclusió.

A sota tenim una fotografia d’un recompte parcial, amb reines diferenciades d’obreres, i al costat una de les trampes.

 

Antoni Armengol i Coll